Warsztaty Kulinarne z kucharzem Jerzym Nogalem

Warsztaty Kulinarne z kucharzem Jerzym Nogalem w Niwiskim parku.

Lokalna Grupa Działania LASOVIA jako jeden z sześciu partnerów realizujący Projekt Współpracy, przystąpiło do realizacji wspólnego projektu pod nazwą
„Turystyczny Szlak Dobrego Smaku”. Dzięki środkom Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich   w dniu 12 czerwca 2019 r. LGD LASOVIA zorganizowała w parku przy dworku Hupki Warsztaty Kulinarne z kucharzem Jerzym Nogalem, prezentujące tradycyjne i lokalne dania regionalne. Uczestnicy przygotowali zupę ziemniaczaną
z lubczykiem, barszcz grzybowy na zakwasie , pierogi z farszem grzybowym
i ziemniaczanym z kiełbasą wiejską oraz ciastka amoniaczki. Przygotowując potrawy Panie dzieliły się poradami i ciekawostkami. Wspólne gotowanie urozmaicane było ludowymi przyśpiewkami, przebiegało w bardzo  serdecznej atmosferze. Czas umilali również grą na instrumentach muzycznych uczniowie Szkoły Muzycznej I stopnia
w Niwiskach.

W Warsztatach uczestniczyło 25 Pań z Kół Gospodyń Wiejskich z Gminy Cmolas, Gminy Ostrów, Gminy Mielec, Gminy Tuszów Narodowy oraz Gminy Niwiska. Wykonawcą warsztatów była firma WEGLARES-ART Grzegorz Węglarz, na czele z właścicielem będącym na warsztatach oraz Panem Jerzym Nogalem, kucharzem koordynatorem prowadzącym niniejszy warsztat.

Uczestnikami Projektu Współpracy są: LGD REGION SANU I TRZEBOŚNICY, LGD LASOVIA, LGD SIEDLISKO, LGD PROWENT, LGD LASOVIACKA GRUPA DZIAŁANIA, LGD PARTNERSTWO DLA ZIEMI NIŻAŃSKIEJ.

Niniejsze warsztaty są zadaniem realizowanym przez Lokalną Grupę Działania Regionu Sanu i Trzebośnicy. LGD LASOVIA ma w swoim zadaniu przygotowanie Spaceru Wirtualnego, na którym znajdą się później filmiki z każdych organizowanych warsztatów.